Оснивање и рад Српске књижаре у Солуну - Zarković, Vesna S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
У раду се указује на значај и пресудну улогу коју је Српска књижара у Солуну имала за ширење националне пропаганде у том делу Османског царства. Дипломате Краљевине Србије, међу којима је значајно место имао Стојан Новаковић, улагали су велике напоре за отварање књижаре. На том путу наилазили су на разне потешкоће, како турских власти, тако и бугарских агената, који су, не штедећи средства, покушавали на све начине да осујете њен рад. Пословање Српске књижаре било је под надзором конзулата, који је потписивањем уговора са књижарима и предлагањем разних мера регулисао њен рад.