Римска комуникација Sаllunto–Bersumno–Scodra - Samardžić, Gligor M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
У раду се презентују подаци о римској комуникацији Sаllunto–Bersumno–Scodra (Ријечани–Подгорица–Скадар) са успутним насељима. Од станице Sаllunto (Ријечани) пут је ишао источно на Bersumno (Подгорица), па преко станице Scodra (Скадар). Археолошки налази (остаци римског насеља, пута, фрагменти миљоказа) са локалитета у Ријечанима, Никшићу, Погорици и Скадру (југоисок провинције Далмације) указују на то да је ово подручје релативно рано било повезано мрежом римских комуникација.