Историчар и савременост - Deletić, Zdravko M.; Virijević, Vladan A. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Савременост изучава и објашњава прошлост према својим мерилима и очекивањима. Историчари припадају истраживачима чији резултати су под присмотром савремене националне идеологије, актуелне политике, институција и грађана. Сви хоће да надзиру и вреднују, али искрено не помажу истраживачима и не цене научност на прави начин. Специфичност прошлости, њена недоступност непосредном истраживању, недостатак и непотпуност остатака и извора за многе области истраживања објективна су сметња историјским изучавањима. Неспорно је да на исходе истраживања утиче личност, знање и способност истраживача, нарочито могућа ангажованост. Утицаји идеологија, политике, моћних група и појединаца не смеју се занемарити. Аутори, на основу референтне литературе, научних искустава и промишљања настоје да нагласе нека од ових питања.