Лексичко-морфолошке везе и учење енглеског језика - Danilović Jeremić, Jelena R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Истраживања посвећена развоју лексичког знања, како код говорника енглеског као матерњег језика тако и код оних који енглески уче као страни језик, доживела су процват током претходних неколико деценија и довела до открића да су лексика и морфологија блиско повезане. Познавање морфологије, које обухвата развијену свест о деривационим и флективним облицима, данас се сматра кључним елементом лексичког развоја јер доприноси наглом увећању лексичког фонда деце која енглески усвајају као први језик, и то у периоду њиховог основношколског и средњошколског образовања (Nagy & Herman, 1987). Постоје назнаке да се сличан али много спорији и проблематичнији процес одвија и у контексту усвајања енглеског као страног језика. О спонама које повезују различите аспекте познавања лексике и морфологије није много писано до сада, нарочито не у домену усвајања енглеског језика код ученика чији је матерњи језик српски. Из тог разлога, циљ овог рада је да испита међуповезаност продуктивне и рецептивне димензије познавања лексике и морфологије на узорку напредних ученика енглеског језика, студената прве године на Катедри за енглески језик и књижевност Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу. Њихови резултати на тестовима који су укључивали поделу речи на морфеме и извођење деривата, као мерама рецептивног и продуктивног познавања морфологије, статистички су анализирани а потом и посматрани у спрези са резултатима постигнутим на тестовима величине лексичког фонда (Nation, 1990; 2001). Добијени подаци доприносе бољем разумевању процеса усвајања лексике код ученика енглеског језика као страног и имају педагошке импликације.