Пажња као фактор школског успеха адолесцената - Milovanović, Radmila B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Пажња представља језгро когнитивне активности, основни је елемент сврсисходне обраде информација и кључни фактор у саморегулацији која је неопходна за школски успех. Поред свих недостатака актуелног система оцењивања у школама, школски успех изражен школским оценама и даље представља важан индикатор успеха ученика у реалном свету, основни је показатељ образовних постигнућа и сведочанство које ученика формално идентификује као више или мање успешну особу. Истраживања пажње и њених компоненти (циљем усмерена селективност, отпорност на дистракције, одржавање и концентрације) најчешће су организована у вези са проблемима учења деце млађег школског узраста или у вези са проблемима деце и адолесцената са развојним хиперкинетским синдромом. Преглед литературе указује на скоро потпуно одсуство истраживања проблема пажње у контексту школског успеха адолесцената опште популације. То може бити један од разлога што се неадекватан школски успех неоспорно интелигентних адолесцената најчешће у школској пракси објашњава емоционалним факторима упркос томе што сами адолесценти са неадекватним школским успехом често наводе као опис својих тешкоћа у учењу „лошу концентрацију“ док их наставници описују као „непажљиве“. Полазећи од значаја школског успеха за опште развојне токове, значаја пажње у контексту школског учења и недостатка истраживања повезаности пажње и школског успеха адолесцената, циљ овог истраживања је настојање да се идентификују компоненте пажње које су релевантне за школско учење на млађем адолесцентном узрасту.