Ка унапређеној настави енглеског језика струке посредством интернета - Radovanović, Aleksandra M.; Kraguljac, Vladimir M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Овај рад се бави интегрисањем интернета у наставу енглеског језика струке, тачније енглеског језика на Факултету за хотелијерство и туризам. Пошто ниједно технолошко средство не може само по себи довести до побољшања наставног процеса, потребно је истражити одређени наставни контекст како би се донеле одлуке у вези са ефикасном наставом, а у складу са потребама и интересима ученика и циљевима наставног програма. Због тога је спроведено истраживање путем анкетног упитника о перцепцијама и ставовима студената. Три скупа од 32 питања постављена у виду ставки ординалног типа (Ликертова скала) формулисана су тако да пруже увиде о општим ставовима и преференцијама испитаника у вези интернета и његовог значаја у образовне сврхе. Последње питање, питање отвореног типа, имало је за циљ да студентима пружи прилику да изнесу сопствене предлоге и коментаре. Укратко, налази су показали да студенти употребљавају интернет у великој мери као и да су свесни свих његових преимућстава у вези образовања, укључујући и знање стручних предмета, али да га не користе у довољној мери нити на адекватан начин, како би побољшали знање енглеског језика струке. Налази истраживања омогућили су идентификовање аспеката које је потребно унапредити, као и истицање корективних мера и сугестија. Најпре, потребно је активно и ангажовано усмеравање студената на ресурсе и информације доступне путем интернета у вези учења енглеског језика, али и стручних садржаја, који им највише могу користити. Посебан нагласак је стављен на могуће начине побољшања вештина комуникације. У раду су понуђени конкретни примери активности и садржаја посебно значајни за језик дате струке. У целини, налази подржавају став да се употребом интернета највише може постићи подстицањем две врсте учења енглеског језика: отвореног и прикривеног. У том погледу, предложен је укупни интегративни педагошки приступ, јер могућности интернета могу бити у потпуности искоришћене само кроз интегративну наставу која је усредсређена на одређене аспекте учења.