О бенефицијарским натписима са југа провинције Далмације (Неколико примјера са подручја источне Херцеговине) - Samardžić, Gligor M (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
У раду се презентују подаци о станици конзуларних бенефицијара са подручја источне Херцеговине (југ провинције Далмације). Ријеч је о бенефицијарским завјетним жртвеницима из муниципијума Дилунтума на магистралној цести Aquileia–Dyrrachium, гдје су пронађена три епиграфска споменика конзуларских бенефицијара: на два су споменути припадници XIV легије Gemina, а на једном припадник I легије Italica. Жртвеници конзуларних бенефицијара XIV легије, Тита Елија Фирмина (Titus Aelius Firminus) и Секста Цезернија Романа (Sextus Caesernius Romanus), датирају се у II вијек, док се жртвеник конзуларног бенефицијара I легије Italica, Јулија Херкулана (Iulius Herculanus), датира на прелаз из II у III вијек. Сматра се да су станице конзуларних бенефицијара по правилу биле смјештене у непосредној близини самог средишта римског насеља па је то додатни аргумент истраживачима за публикацију центра римског муниципијума Diluntum у Столац. Такође, дајемо опширан критички осврт на функцију и положај конзуларних бенефицијара који су били чувари јавне сигурности у вријеме принципата и касније.