Контрафактуално расуђивање и појмовна интеграција у политичком дискурсу - Babić-Antić, Jelena B.; Spasić, Dragana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Људска способност за конструисање нереалног и повезивање неспојивих појмова научно је доказана. Анулирање реалности и контрафактуално закључивање представљају део нашег свакодневног размишљања. Окружени смо брендовима, простим и неприметним, као и фантастичним, почевши од наслова у новинама и телевизијским рекламама, до политичких кампања и дебата. Политичари производе знатан број контрафактуалних исказа у својим политичким говорима. Користећи њих, они могу оправдати или критиковати одлуке које су резултирале одређеним догађајима, могу исказати своје жаљење у вези са неоствареним циљевима или задовољство услед важних постигнућа. Као што су многи научници истакли, природа контрафактуала је прилично нејасна и условљена је становиштем са кога се посматра. Некада је реч о контрафактуалима који су очигледни и приметни, али постоје и прилично збуњујући примери контрафактуала. Како би истакли значај улагања у истраживање контрафактуала, Тарнер и Фоконије (2002) цитирају филозофа Нелсона Гудмана: „Истраживање контрафактуала није нејасна граматичка вежбица. Уколико нам недостају средства за тумачење контрафактуалних кондиционала, тешко је тврдити да заправо постоји адекватна филозофија науке.“ Рад Тарнера и Фоконијеа резултирао је теоријом о менталним просторима и стога понудио дуго очекиване одговоре о природи појмовне интеграције. Многе научне дисциплине попут психологије, логике и лингвистике, имале су користи од њихове теорије и пронашле су одговоре на многа научна питања у овим областима. Примери контрафактуалног расуђивања које смо представили у овом раду, сви упућују на закључак о њиховом значају и неопходности у политици и реторици. То постаје јасно када је реч о одлукама политичара и лидера које су знатно утицале и довеле до важних историјских догађаја. Пошто враћање време уназад није могуће, контрафактуали представљају веома ефикасно оруђе за оправдање одлука из прошлости. Проблем који представљају контрафактуали заједнички је и важан филозофима, лингвистима, политичарима, социолозима и другим научницима. Изгледа да је контрафактуално размишљање свуда око нас те ће нас његова природа и заплетеност интригирати и убудуће и остати важно питање научних истраживања.