Остатија или Остраћа? - Zarković, Božidar V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Писмо папе Климента VI упућено цару Душану 7. јануара 1346. године садржи помен више места у Србији. Била су то насеља у којима је постојала римокатоличка парохија. Римокатоличке заједнице у Србији биле су састављене од Саса (рудара) и Латина (трговаца) и насељавале су урбана места. Зато је и писмо Бенедикта VI допринос проучавању урбанизације средњовековне Србије. Места која се срећу у писму већином су убицирана, али има и оних чија је идентификација још увек спорна. То је, више од других, место Ostaci, чијом се идентификацијом бавимо у овом раду. Поред тога, у раду се даје преглед старијих мишљења као и стање у савременој литератури.