Кредитно пословање Церничана у Дубровнику у XV вијеку - Pekić, Radmilo B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Смјештена на подручју средњовјековног Гацка, кроз коју је пролазио чувени Дубровачки друм, Церница је од караванске станице временом прерасла у трг. Током XV вијека Церницом је управљао Сандаљ Хранић, до 1435. године, а потом његов синовац и наследник херцег Стефан Вукчић Косача, до 1463. године, када ово подручје привремено освајају Османлије. Исте године, дио османлијских снага се повукао, а преостали дио је протјеран и тиме је ослобођено ово подручје које долази под управу Влатка сина херцега Стефана Косаче. Двије године касније, Церницу су поново окупирали Турци и ту оформили своју власт која се одржала вјековима. У Дубровачком архиву сачувано је преко хиљаду докумената у којима се помиње средњовјековна Церница и њено становништво. На темељу објављених и необјављених дубровачких извора, аутор се у раду бави само једним сегментом који се односи на становништво Цернице у XV вијеку, и то кредитном трговином.