Социјална улога рата у Сорокиновом учењу о цикличном схватању историје - Nedeljković, Zoran D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Аутор је у раду на основу одговарајуће литературе разматрао Сорокинову теорију о цикличком схватању историје. Анализирао је социјалну улогу рата, сходно Сорокиновом учењу о три културна типа (сензитивни, идеалистички и идеациони) која се наизменично смењују током историје човечанства. С обзиром на чињеницу да рат као друштвена појава зависи од културног стила који у датом историјском тренутку преовлађује, мења се и његова социјална улога која се маифестује као регрес или прогрес у социо - културном процесу. Сорокин констатује да се у двадесетом веку може приметити опадање вредности доминантне чулне културе (која се појавила у добу ренесансе) и то у свим сферама људског живота. Аутор је тумачећи Сорокинову социологију рата дошао до закључка да је рат услед убрзаног војно – технолошког развоја изгубио онај смисао који је имао за човека, тако да је отуђен од њега постао сам себи узрок, претворивши се у сукоб који може али и не мора довести до рата. Такав сукоб као сурогат рата, који Сорокин није предвидео , нема друштвену улогу, него доводи до уништења цивилизације.