Функционална двокодност међу студентском популацијом - Miketić Subotić, Sanja D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Циљ овог истраживања је да представимо ставове према употреби завичајног говора и књижевног језика међу студентском популацијом и да увидимо да ли ће одређене социодемографске варијабле утицати на разлике у одговорима испитаника. Варијабле према којима смо даље испитивали разлике у одговорима испитаника су њихов пол, универзитет и студијска група коју похађају, њихово пребивалиште и матерњи идиом. Узорком је обухваћено 240 студената основних студија Универзитета у Београду и Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. Хипотеза коју смо поставили и потврдили јесте да је домен употребе завичајног говора пре свега везан за употребу у приватној конверзацији, док је књижевни језик у употреби у званичним ситуацијама и да код студентске популације постоји врло јасно развијена свест о употреби једног или другог варијетета у зависности од ситуационог контекста.