Три Јеврејина у роману Гинтера Граса Лимени добош - Zobenica, Nikolina N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
У роману Лимени добош Гинтера Граса (Die Blechtrommel, 1959) приказана су три временска периода: предратно доба, Други светски рат и послератно доба. У сваком од тих сегмената романа појављује се и један Јеврејин: у првом делу продавац играчака Сигисмунд Маркус, у другом делу господин Фајнголд, а у трећем делу Фердинанд Шму. Циљ овог рада јесте да се утврде сличности и разлике међу овим ликовима, имајући у виду промене у друштвено-политичкој ситуацији, као и статус Јевреја у малограђанском свету.