Организација успешног образовања - између традиционалне и нове наставе - Požar, Hajnalka F. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Бројне реформе система образовања условљавале су промене и у начину рада и односа према ученицима. Савремена настава у школи XXI века обележена је терминима флексибилност, иновативност и захтева увођење бројних иновација. Савремене концепције наставе су настале из потребе да се повећава ефикасност наставе, и нуде организациону шему у којој ученици имају већу слободу кретања и разноврсније моделе индивидуалног рада и стварања. Циљ нашег рада је истраживање дидактичких претпоставки за унапређивање наставе. У раду се анализирају могућности примене различитих облика рада са аспекта успешности образовања, у функцији унапређивања наставе и превазилажења традиционалног начина поучавања – посебно кооперативни рад, у којима ученици раде заједно, у паровима, мањим групама. Позитивни ефекти кооперативне наставе огледају се у бржем и трајнијем усвајању знања, повећава се мисаона активност и самосталност ученика, развија се критично и креативно мишљење па и комуникацијске и социјалне вештине. Она подстиче ученике на размену искуства и на заједничко решавање проблема, тако се циљеви појединих ученика повезују са заједничким циљевима.