Деловање афективних фактора на усвајање енглеског и руског језика у основношколском образовању - Milić, Isidora (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
У овом раду аутор се бави утицајем афективних фактора на усвајање енглеског и руског језика у основношколском образовању. У истраживању се пошло од опште претпоставке да афективни фактори значајно утичу на стицање знања ученика у учењу руског и енглеског језика. Пошло се и од посебних претпоставки да ће истраживањем бити утврђено да постоји позитивна повезаност мотивације, ставова о језику, самопоуздања и језичке анксиозности у учењу руског и енглеског језика. Да би се утврдио утицај и међусобна повезаност, у јануару и фебруару 2017. године на узорку од 106 ученика седмих и осмих разреда основних школа Косовскомитровачког округа, спроведено је истраживање приказано у овом раду. Примењене су дескриптивна и трансферзална метода. Истраживачке технике су анкетирање и скалирање. Подаци су прикупљени комбинованим инструментом УРЈ и УЕЈ, који је конструисан за ово истраживање. Поузданост скалера испитивана је Кронбаховим алфа коефицијентом (a = 0,993). Након што су потврђене друга, трећа и четврта постављена хипотеза а одбачена прва, закључено је да је потврђена општа претпоставка од које се пошло у истраживању по којој афективни фактори значајно утичу на учење руског и енглеског језика.