„Критични период“ у избору стратегија за учење страног језика - Pilipović, Vesna B.; Glušac, Tatjana Lj. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Узраст ученика је један од фактора који значајно утичу на избор и учесталост употребе стратегија за учење страног језика. У овом раду се настоји утврдити постоји ли „критични период“ код ученика виших разреда основне школе, када долази до промене у примени стратегија и ако постоји – каквог су типа промене које се тад одигравају. Истраживање на ком се темељи овај рад представља наставак истраживања које је обухватило ученике основне школе у Новом Саду старе 10 (N=48) и 14 (N=41) година међу којима су утврђене значајне разлике у употреби стратегија. Наставак истраживања спроведен је после две године са истом групом ученика која је учествовала и у првој фази истраживања (N=40), када су били стари 10 година како би се испитало да ли је преласком у фазу апстрактног мишљења (Piaget, 1972) код њих дошло до промене у употреби стратегија за учење страног језика. У истраживању је примењен стандардизован упитник за испитивање стратегија учења страног језика (SILL) у ком се ученици опредељују за одређену тврдњу, бирајући степен учесталости на Ликертовој скали. Анализа података обухватила је поређење фреквентности употребе стратегија исказане приликом два испитивања у распону од две године. Резултати показују да су се у наведеном интервалу догодиле промене у избору и учесталости примене стратегија код исте групе ученика те да је дошло до пада у примени свих типова стратегија. Ови резултати у нескладу с резултатима истраживања у другим срединама, указују на потребу за унапређењем стратешке компетенције ученика основне школе.