Морфосинтаксички и лексички подаци у српским спортским листовима - Asimopoulos, Panagiotis G. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Интензивно интересовање о спортским догађајима усклађено је са каталитичком улогом коју та друштвена институција игра у разноврсним, свакодневним делатностима савременог човека. Због неометаног приступа овим специфичним нијансама журналистичког говора развио се засебан језички код. У складу са тим параметром и упркос насталим функционалним тешкоћама и лингвистичким проблемима утврђене фразе са сентименталном позадином, технички термини и позајмљенице са међународним дометом које су се инкорпорирале у свакодневној комуникацији и синтактичким неправилностима доминирају у њој. Узимајући у обзир велики број српских новина које се искључиво баве спортским вестима, али и чињеницу да је ова тема спорадично обрађена упркос страственим читаоцима описаних догађаја, циљ рада је да представи основна обележја која се односе на морфосинтаксичку и лексичку анализу, као и опширан опис неопходних података изабраних из актуелних електронских извора.