Метафора у терминолошким колокацијама у енглеском и њихови преводни еквиваленти у српском језику - Orčić, Lidija S.; Gorčević, Admir R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Рад је фокусиран на метафоричне колокације у пословном енглеском и примењен је когнитивни приступ. Корпус чине именице и глаголи који се, према Оxford Business English Dictionary for Learners of English, често употребљавају у овом дискурсу, а у комбинацији са другим речима граде колокације. У овом раду бавимо се метафоричним колокацијама у којима је уочено да полазни домен имају жива бића, животиње, предмети и природне појаве. Анализа показује да се приликом превођења на српски примењују три методе: a) метафора у енглеском преводи се истом метафором у српском (исте или другачије синтаксичке структуре); б) метафора у енглеском преведи се другачијом метафором у српском; в) користи се парафраза или описни превод.