Вербални мамци у рекламним огласима на енглеском и српском језику - Vidaković, Mirna M.; Trninić Janjić, Zora D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Овај рад се бави употребом вербалних мамаца (термин је преузет из Видаковић, 2008) у рекламним огласима на енглеском и српском језику. Корпус се састоји од сто огласа који припадају категоријама аутомобила, козметичких производа, производа за чишћење, хране, пића и сл., а објављивани су у периоду од 2000. до 2016. године у разним штампаним часописима и онлајн изворима. Циљ истраживања је да се утврде облици манифестације ове појаве у рекламама на енглеском и српском језику, укаже на сличности и разлике у њиховој употреби у датим језицима, као и да се прикаже на који начин вербални мамци утичу на тумачење рекламне поруке и понашање потрошача у погледу њихових одлука у вези са куповином производа и услуга. Током истраживања коришћене су дескриптивна и констрастивна анализа. Дескриптивна анализа је употребљена с циљем описивања и тумачења предмета истраживања, док су се кроз контрастивну анализу настојале утврдити сличности, односно разлике у погледу употребе вербалних мамаца у корпусу на енглском и српском језику. У анализи корпуса примењен је и Грајсов Принцип кооперативности како би се стекао дубљи увид у начине тумачења рекламних порука. Вербални мамци представљају нејасне тврдње употребљене са циљем да обману примаоца поруке, тј. да га наведу да исказ протумачи на начин који је намераван од стране пошиљаоца поруке, при чему се та интерпретација у мањој или већој мери разликује од стварног значења исказа. Њихова употреба је један од видова прикривене комуникације, која се, уопштено говорећи, користи како би оглашивачи придобили пажњу потрошача и избегли „преузимање одговорности за друштвене последице услед одређених импликација које произлазе из рекламних огласа” (Видаковић, 2008, стр. 95, према Танака, 1994, стр. 42). Анализа корпуса показала је да се вербални мамци јављају у облику непотпуног поређења, нумеричких израза и појединачних речи чије значење у одређеном контексту не може прецизно да се протумачи. Њиховом употребом рекламни производи и услуге делују примамљивије и супериорно (тј. ефикасније, квалитетније итд.) у односу на оне конкурентне. Према томе, вербални мамци наводе потрошаче да рекламну поруку протумаче у складу са намером оглашивача, те на тај начин утичу на креирање одређених потрошачких образаца .Утицај на интерпретацију рекламних огласа и понашање потрошача сагледано је и кроз примену Грајсовог Принципа кооперативности. Том приликом дат је увид у кршење конверзационих максима од стране оглашивача, али је такође приказано на који начин потрошачи препознају и тумаче импликације, тј. додатно значење рекламних порука које настаје као резултат тог кршења. Током анализе уочено је да у рекламним огласима најчешће долази до кршења максиме информативности и максиме јасности. Поређењем употребе вербалних мамаца у рекламним огласима на енглеском и српском језику уочене су сличности. Међутим, ваља скренути пажњу на то да често огласи на српском језику представљају превод рекламне порук, са страног језика, при чему је дошло и до преношења аспекта прикривене комуникације. Па ипак, и у рекламама за домаће производе сусрећемо слична лингвистичка средства, те је ову област неопходно подробније истражити.