Xуманистички приступ у настави страног језика (из перспективе наставника) - Milošević, Olja R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
У образовању се дуго поклањала пажња скоро искључиво стицању нових сазнања и развијању радних навика ученика. Колико год да су обе наведене области битне, инсистирањем само на њима неће се развијати вештине које ће ученицима бити потребне касније у животу нити ће се развијати позитивни ставови и емпатија. Формирање друштвено прихватљивих ставова и развијање емпатије су изузетно важни уколико један од циљева образовања јесте оспособити ученике да постану одговорни чланови друштва. За разлику од традиционалног приступа образовању, хуманистички приступ наглашава важност унутрашњег света ученика; њихова размишљања, осећања и емоције стављају се у први план развоја. Овај рад се бави наставом страних језика и заступа став да хуманистички приступ у настави дајe боље резутате. Приказани су резултати квалитативног партиципативног истраживања које се бавило ставовима наставника како би се установило у којој мери наставници имају свест о важности примене хуманистичког приступа, као и колико приступ наставника у раду утиче на квалитет интеракција наставник–ученик и ученик–ученик. Резултати истраживања указују на то да употреба хуманистичког приступа у настави помаже да се код ученика развију емотивно позитивни ставови, утиче на стварање добрих односа у групи и подстиче ученике да развијају језичку компетенцију.