Народни музички инструменти у српској фолклорној традицији – Етнофразеолошки поглед - Đorđević, Vesna; Aksić, Nina (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду се сагледава значај и улога народних музичких инструмената у народној традицији на основу представа ових инструмената у српској етнографској грађи и фразеолошком фонду. Семантичком дескрип-ци-јом фразеологизама, који као централну компоненту садрже музички инструмент, биће испитано како се различити културни садржаји, карактеристични за дату националну културу, огледају у фразеолошком фонду језика те културе. Биће представљени наведени инструменти и дата кратка етнолошка анализа њихове улоге у народном животу, као и репертоар и семантички опис фразеологизама чији је централни лексички елемент назив неког народног музичког инструмента.