Фактори активног слушања деце предшколског узраста - Purić, Daliborka S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Резултати истраживања показују да васпитачи већи значај придају факторима активног слушања који се односе на слушаоца (пажња, вештина слушања, заинтересованост за тему), у односу на факторе који се односе на говорника (мотивисање за слушање, квалитет казивања). Више од две трећине анкетираних васпитача (172 или 86,9%) свој утицај на подстицање активног слушања код деце одређује као значајан. Пошто је васпитач кључни елеменат оспособљавања деце предшкол-ског узраста у домену темељних комуникацијских компетенција активног слушања, а имајући у виду запостављеност слушања у односу на остале језичке вештине, потребно је више пажње посветити унапређи-ва-њу културе слушања, како у формалном тако и у неформалном и информалном образовању и усавршавању васпитача.