Развој функције управљања људским ресурсима - Kulić, Radivoje N.; Đurić, Igor R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Нужност конституисања управљања персоналом увиђа се још у другој половини XIX века – од када почињу да се обликују и њени различити организациони облици. Од тада, па све до средине осамдесетих година ХХ века, персонална функција, односно управљање персоналом, мења и обогаћује свој садржај у складу са новим рефлексијама у вези са у-прављањем људима у предузећима и компанијама. Током деведесетих година у Северној Америци и Европи све се више афирмише кон-цеп-ција управљања људским ресурсима, односно „људски ресурси“ као организациони облик њеног остваривања у неким организацијама. Исто-времено, персонални департмани и одсеци за људске ресурсе „коегзистирају“ и у савременој пракси на том подручју, док се у појединим социјално-културним срединама не уочава суштинска разлика између та два концепта и на теоријском нивоу. Независно од тога, у делу стручне литературе, у Европи и код нас, преовладава оцена да је кадров-ско–образовна служба оптималан организациони оквир за остваривање управљања персоналом – људским ресурсима, што подразумева њену другачију образовно-квалификациону структуру и свеобухватније ус-ме-равање на образовање и развој свих категорија запослених.