Социјални роман Ханса Фаладе Мали човече, шта сада? - Zobenica, Nikolina N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Иако је роман Ханса Фаладе (Hans Fallada, рођен као Rudolf Ditzen, 1893–1947) Мали човече, шта сада? (Kleiner Mann, was nun?) објављен пре више од осамдесет година (1932), тек се 2015. појавио у преводу на српски језик. Може се говорити о закаснелој реакцији или о појављивању у правом тренутку – и једно и друго би било тачно. Да је роман поново актуелан и у Немачкој, показују нова издања, као и објављивање изворне верзије (2016), без првобитних скраћивања. Роман о малом човеку у доба Вајмарске републике, Мали човече, шта сада? даје верну слику тадашњег времена и друштва из перспективе обичног човека. У овом раду ће се применом социолошког приступа предочити та слика, са циљем да се истакну њене општељудске и ванвременске одлике које роман чине и даље актуелним и приступачним публици.