Топографија и путна мрежа на територији античког Наиса - Ljubomirović, Irena V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду је начињен покушај да се на основу епиграфских споменика и историјских извора али и бележака путописаца који су походили град утврди територија античког града. Захваљујући свом положају на важној раскрсници и успутној станици преко града су пролазили важни путеви. Густа путна мрежа условила је и интензиван саобраћај, прелазак војних одреда као и развијену трговину. Посебно ће бити речи о путним станицама у којима је циркулисао велики број људи, животиња и робе.