Римска комуникација Leusinium–Sаllunto–Anderba - Samardžić, Gligor M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду се презентују подаци о римској комуникацији Leusinium–Sаllunto–Anderba (Паник–Ријечани–Никшић) са успутним насељима. Од станице Ad Zizio (Моско или Укшићи у Љубомиру) пут је ишао источно на Leusinium (Паника код Билеће), потом преко станице Sаllunto (Ријечани – источно од Билеће на путу ка Никшићу). Наиме, један крак је из станице Leusinium ишао источно преко станице Sаllunto на Андербу, а други сјеверно у унутрашњост провинције Далмације, преко Гацка ка Подрињу. Археолошки налази (остаци римског насеља, пута, фрагменти миљоказа) са локалитета у Панику, Ријечанима и Никшићу (југ провинције Далмације) указују на то да је ово подручје релативно рано било повезано мрежом римских комуникација.