Жанровске специфичности српске реалистичке приповетке - Stakić, Mirjana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду разматрамо жанровске специфичности српске реалистичке приповетке. Да бисмо утврдили жанровске, првенствено, језичкостилске особености српске реалистичке приповетке и прозе уопште, описујемо стилске специфичности које повезују реалистичка дела настала у време развитка реализма као правца; утврђујемо заједничке стилске црте које их повезују и разграничавамо њихове стилске карактеристике у односу на особености прозних текстова који припадају претходном периоду – романтизма. Такође, истражујемо и у савременој српској књижевносности статус прозног текста који у стваралачком методу носи ознаке реалистичког. Закључци упућују да структура ауторске приповетке не подлеже строгим теоријским правилима и да термин реалистичка приповетка не ограничава приповетку само на време трајање епохе реализма, већ на сваки књижевни период у коме је стваралац користио објективни метод у приказивању догађаја и јунака.