Језик глобализованих медија као узрочник мржње на Балкану - Kostadinović, Maja R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Језик мржње у свом изворном ратно хушкачком смислу готово да је нестао из медија. Међутим, његови мутанти и данас знају пробити у јавност кроз предрасуде, нетрпељивости или политичке обрачуне. Ни једно друштво није сасвим имуно на неке врсте мржње. Ни развијена демократска, а још мање друштва у новонасталим балканским држава. На удару се посебно налазе припадници мањинских група – од етничких, преко верских, до оних посебно рањивих друштвених група какве су инвалиди, оболели од разних специфичних болести, малолетници и сл. Овај рад посвећен је управо питањима толеранције и мржње која је још увек присутна у медијима на просторима Балкана. Аутор указује на то како се журналисти односе према припадницима мањинских група и нуди неке од могућих путева за поправљање односа према њима.