Фолк педагогија у настави - Ilić, Marina Ž.; Bojović, Žana P.; Sudzilovski, Danijela M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У последњим деценијама велики део научне литературе је посвећен питањима реализације и унапређивања наставе. Расправљало се и писало о избору и ефикасности наставних стратегија, избору и разноврсности наставних метода, наставним системима, наставним програмима, и осталим аспектима наставе. Ипак, једно питање остаје занемарено и у другом плану - фолк педагогије и њихов утицај на наставу. Основни циљ рада је да се упознамо са овим феноменом присутним у образовној пракси, његовим значајем и педагошким импликацијама. У првом делу рада бавимо се одређењем фолк педагогија и сродних појмова, њиховим међусобним односом са циљем разматрања сличности и разлика у садржају појмова који су у употреби. Анализом најзаступљенијих дефиниција издвојене су суштинске одреднице фолк педагогија: имају особен садржај (наставу и подучавање), испољавају се у форми имплицитног знања, представљају прилично стабилна уверења, инхерентно су својство свих људи, директно утичу на наставну праксу и подложне су рефлексији и мењању. У литератури се издвајају различити начини освешћивања, преиспитивања и мењања фолк педагогија наставника. Са становишта непосредне образовне праксе и рада наставника посебно се издвајају три корака у процесу разумевања и мењања фолк педагогија: а) мењање фолк педагогија покреће наставник увидом у раскорак и противречности властите наставне праксе; б) у сазнавању праксе проистекле из фолк педагогија потребна је адекватна подршка других; и в) рефлексија над сопственим фолк педагогијама је нужна за процес њиховог освешћивања. Полазећи од постојећих сазнања о фолк педагогијама издвојили смо три важне педагошке импликације: а) наставнике треба посматрати као ствараоце сопствених кохерентних теорија о настави и учењу; б) мењање и унапређивање наставне праксе је резултат спремности наставника да рефлектују над сопственим фолк педагогијама; и ц) фолк педагогије наставника треба разматрати као полазиште за професионални развој наставника.