Утицај квантитативних поступака на квалитет научноистраживачког рада универзитетских наставника - Vasilijević, Danijela N.; Sudzilovski, Danijela M.; Marinković, Snežana S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У теоријском оквиру рада разматра се питање професионалног развоја универзитетскох наставника у контексту целоживотног учења, указује на карактер актуалног вредновања њиховог научно-истраживалког рада, као и значај и ефекекте законске регулативе усмерене на поступке и начине квантитативног вредновања научно истраживачког рада универзитетских наставника и сарадника. Методолошки оквир истраживања утемељен је на научноистраживачком циљу оријентисаном на испитивање ставова наставника и сарадника учитељских факултета о доприносу квантитативних поступака и начина вредновања квалитету професионалног развоја и квалитету научно-истраживачког рада наставника и сарадника учитељских факултета. Општи циљ истраживања је конкретизован кроз два научноистраживачка задатка: 1) испитати како наставници учитељских факултета опажају утицај квантитативних поступака и начина вредновања научноистраживачког рада на квалитет властитог научно-истраживачког рада; 2) установити како наставници оцењују повезаност квалитета научно-истраживачког рада са нормативним актима универзитета везаним за избор у наставничка звања; 3) утврдити да ли и у којој мери постојећи квантитативни поступци и начини вредновања утичу на аутономију истраживача у погледу избора истраживачких садржаја и вре,енске динамике. Применом дескриптивне методе, Ликертовом скалом судова испитани су и анализирани ставови 97 наставника и сарадника учитељских факултета у Ужицу, Београду, Врању, Јагодини. Показало се да квантитативни поступци и начини вредновања, према ставовима наставника и сарадника учитељских факултета, доприносе, али не у довољној мери квалитету наставног рада и професионалном развоју наставника и сарaдника.