Биљешке о римским вилама са југа провинције Далмације (неколика примјера са подручја источне Херцеговине) - Samardžić, Gligor M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду су презентовани подаци о римским вилама у долини ријеке Требишњице – источна Херцеговина (југ провинције Далмације). Основу за успјешно истраживање римских вила на југу провинције Далмације представља писана изворна грађа и материјални остаци на терену (епиграфски споменици, остаци зграда, насеља, и путева, фрагменти цигле, цријепа, обрађеног камена, римске керамике, фрагменти стакла, посуда и амфора, фрагменти фресака, остаци мозаика, торкулара, новац и др.). Археолошки налази указују да се континуитет насељавања овог подручја може пратити од предисторијског до најновијег доба. Подручје које се у овом раду истражује углавном гравитира око ријеке Требишњице. Ријеч је о простору са врло повољним климатским условима који погодују развоју пољопривреде и сточарства. То је доприносило да ово подручје буде гушће насељено и у античко доба. Овом приликом у раду смо презентовали налазе из римског доба који су откривени на локалитетима Црквина, Драчева страна, Поткућнице (Паник-Билећа), Мирине, Лијеска, Таноге (Требиње). Откривена је луксузно опремљена градска вила (villa urbana) на Црквини, коју окружује мање насеље сеоских вила (villa rustica) на Драчевој страни, Поткућницама и уз саму обалу ријеке Требишњице, намјенски и просторно везаних за градску вилу. Такође, јужно од Билеће у Требињској општини откривени су локалитети са рустикалним вилама (Мирине, Лијеска, Таноге,) који свједоче о интезивној земљорадничкој и сточарској производњи.