Идеја образованости и савремени свет - Petrovic, Aleksandar M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Широки увод у сам проблем образовања и васпитања, аутор разматране студије – Филозофија образовања (Београд: Завод за издавање уџбеника, 2016), проф. др Милан Узелац, написао је разуђено и са рашчлањеним моментима, који социјално и историјски конституишу његову предметност. Основа нацрта образовања је феноменолошка, методолошки разрађена према самој њеној појави. Реално осликавање стања у данашњем систему образовања готово да изазива разочараност, али из осећања безнадежности избија увид у сам смисао његова појма, одакле се идеја образованости опет уздиже до највише равни разматрања.