Духовни смисао живота и смрти у средњовековној поезији о Светом кнезу Лазару - Jović, Aleksandra V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду се наглашава неодвојивост књижевности средњег века од духовне сфере. Преко начела теоцентричности, карактеристичног за идеологију средњовековног човека, анализира се, укратко, стваралачки поступак, поетика, језик и тематски план дела насталих у средњем веку. У жижи интересовања су средњовековни поетски текстови о Косову и подвиг њихове централне личности, светог кнеза Лазара, који се тумачи у религијском кључу.