Књижевнотеоријски и философски ставови Лазе Костића - Aleksić, Slađana V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Лаза Костић се као теоретичар огласио почетком седамдесетих као противник утилитаризма Чернишевског и Светозара Марковића и као заговорник идеје естетизма у поезији и у уметности. У књизи о Змају, Костић је открио два опречна процеса у песнику, која је на симболичан начин означио као борбу између змаја и славуја. Костићева идеја о пореклу поезије плод је укрштаја општеромантичарске поетике о стварању из заноса, и философске концепције о укрштају као основном начелу. У раду се осветљава кореспонденција философских и теоријских ставова Лазе Костића с његовим уметничким стваралаштвом.