Константин Калафатеану, великан румунске модерне умeтности - Marković, Kamenko M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду се говори о Константину Калафатеануу (1911–1987), једном од најзначајнијих румунских сликара. Као и у другим случајевима познатим у историји уметности, истина веома ретко, Калафатеану је пронашао своју вокацију у уметности у зрелим годинама, пошто се бавио професуром, док се сликањем бавио у слободно време, углавном недељом. Први пут је излагао 1956. године и од тада је настојао да се искаже у пејзажу – жанру који у то време није био нарочито цењен у Румунији. У стваралаштву овог, по много чему необичног, сликара јасно се могу уочити две фазе: прва, која је трајала од 1956. до 1968. године, и друга од 1968. до краја живота. У првој фази најчешће је сликао пејзаже (јесен, зима), цвеће и актове, у другој, чувене грађевине, које је имао прилике да види у Француској и Италији, мртве природе, портрете и актове. Временом је Константин Калафатеану израстао у највећег румунског сликара XX века, иако је у отаџбини био мање цењен него у земљи сликарства – Француској.