Злочин ОВК: гранатирање српске пијаце у селу Бресје - Đokić, Bojan D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду се анализира злочин који је извршен након доласка мировних снага на Косово и Метохију - гранатирање српске пијаце у селу Бресје 28. септембра 1999. године. Као изворе, користили смо документацију Архива Музеја жртава геноцида, новинске чланке, дневничке белешке митрополита Амфилохија, извештај Мисије ОЕБС на Косову и Метохији, извештај о. Радивоја Панића, податке Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Министарства иностраних послова Савезне Републике Југославије, Фонда за хуманитарно право и литературу. До резултата смо дошли користећи методологију историјске науке, укрштањем извора и критичким освртом на њих.