Биљешке о комуникацији Невесиње–Anderba са успутним насељима - Samardžić, Gligor M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду се презентују подаци о римској комуникацији Невесиње–Гацко –Никшић (Anderba) са успутним насељима. Из Невесиња пут је ишао источно до Гацка, одакле се рачвао у два правца. Један крак је ишао источно на Андербу, а други сјеверно у унутрашњост провинције Далмације, преко Гацка ка Подрињу. Археолошки налази (остаци римског насеља, пута, фрагменти миљоказа) са локалитета у Гацку и Невесињу (југ провинције Далмације) указују на то да је ово подручје релативно рано било повезано мрежом римских комуникација.