Становништво Гацка на раду у Дубровнику (XIV–XV вијек) - Pekić, Radmilo B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Процес исељавања становништва са подручја Хумске земље и Требињске области у средњовјековни Дубровник као појава био је присутан вјековима. Узроци томе, у појединим раздобљима, били су различити о чему постоји обимна литература. Међутим, овај широки процес, у раду је ограничен само на становништво из Гацка које је одлазило током XIV и XV вијека у Дубровник да тражи посао и да изучи неку занатску вјештину. На темељу необјављених и објављених дубровачких извора аутор у раду утврђује под којим условима је средњовјековно становништво из Гацка служило и учило занате у Дубровнику.