Упоредна анализа Клафкијевог и Хајмановог модела дидактике - Bojović, Žana P.; Purić, Daliborka S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Упоредна анализа Клафкијеве дидактике, засноване на теорији образовања и Хајманове дидактике, засноване на теорији поучавања и учења, показала је да се баве наставом у њеној укупности. Оба аутора истичу улогу садржаја, метода, поступака и средстава за материјално и формално образовање, а као полазиште узимају антрополошку и социјалну стварност. Према Клафкију, средства, поступци и методе су у стању депенденције, где је значајно знати шта треба учити и зашто, док Хајман исте елементе види у форми недепенденције.