Улога васпитача и учитеља у превазилажењу дисконтинуитета између предшколске установе и школе - Arsić, Zvezdan M.; Savković, Zorica N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Опште је познато да деца у школи проведу највећи и најлепши период свог детињства и део младости. Сам тренутак поласка у школу увек је свечан и узбудљив, али он, поред радости и усхићења, носи са собом и прве бриге и проблеме. Различити облици институционалног предшколског васпитања и образовања подстичу развој дечјих потенцијала и способности у предшколском периоду, што значајно доприноси њиховој адаптацији на школске услове живота и рада. Међутим, и поред тога, у пракси се појављују бројни проблеми, који за последицу имају лошу адаптацију и слаб успех у савладавању програма предвиђених обавеза. Бројни су разлози који доприносе таквом стању, а један од њих је дисконтинуитет између предшколског и основношколског ступња васпитања и образовања. У раду се разматрају најчешћи узроци који доводе до дисконтинуитета између предшколског и основношколског ступња васпитања и образовања и могућности за његово превазилажење, у чему васпитач и учитељ, имају посебно важну улогу и значај.