Историјски приступ савременим концепцијама перманентног учења у току процеса старења - Parlić Božović, Jasna Lj.; Parlić Milosavljević, Jelena Lj. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Учење и образовање поступно заузимају важно место у људском животу.Стога, се овај рад бави континуираним социјално-политичким и економским променама.Такође,историјски приступ проблему подразумева убрзан научно- технолошки развој, експанзију знања, формирање феномена друштва које учи. Његове теоријске основе налазе се у концепцији учења у току читавог живота, тј.перманентног учења и образовања у процесу старења. С друге стране у раду jе учињен покушај да се објасне брзе промене које се догађају у свету због којих је потребно да се знање из дана у дан увећава. У средишту успешне економије и развијеног друштва налазе се знање и способност, а образовање и учење постају инструмент тј. кључ друштвено- економског прогреса. Поред свега, краће радно време и дужи очекивани животни век пензионисања такође повећавају количину времена које стоји на располагању за друге активности. На свим подручјима, јавља се све више могућности за учење изван школе, а квалификације, у традиционалном смислу измичу пред новим тенденцијама компетенције и прилагодљивости. Одрасли људи, који су непрестано у процесу старења, у самом процесу перманентног образовања и учења представљају значајно другачији квалитет у односу на децу, с тога је потребан и другачији приступ у односу на децу, те и другачији приступ учењу одраслих у ери промена, како због животног и радног искуства, образовног нивоа, психофизичких особина тако и због њиховог социјалног статуса. Овај ће рад бити покушај, такође, да се теоријском анализом прикажу бројни аспекти учења, врсте, облици, могућности и границе учења, основне потребе одраслих у процесу старења. Такође, у раду ће се потражити и одговори на питања: зашто одрастао човек у процесу старења учи, ко је одрасла особа у процесу учења и како учење фукционише у процесу старења.