Улога креативности и иновативности у савременом образовању - Milićević, Nebojša M.; Pejić, Biljana S.; Komlenić, Miroslav B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У рaду je дaт прeглeд неких од најважнијих приступa крeaтивнoсти и инoвативнoсти у кoнтeксту развоја сaврeмeнoг oбрaзoвaњa. Иако је ова област веома широка и сложена, све више се увиђа њен значај као покретача економског напретка и социјалног развоја. Креативност је разматрана као процес и као продукт, а такође, и као индивидуална и општа способност. Ови различити приступи нису искључиви, па се савременом образовању може приступити са различитих аспеката. Такође, критички су анализирани правни и други акти којима је планирано подстицање и развој креативности и иновативности у образовању, као и стање у пракси. Разматран је и однос наставних планова према креативности и иновативности у погледу равнотеже између: а) различитих области; б) различитих нивоа образовања; в) поштовања правила и слободе; и г) индивидуалних интересовања и способности ученика/студената. Ови аспекти су илустровани резултатима ранијих истраживања аутора. Иако су у овом домену уочљиви позитивни помаци, постојећи курикулуми остављају мало простора за активности које би подстакле креативне потенцијале. Потребно је у исходима предмета дефинисати више облике знања и планирати креативније облике наставе. Подстицање и едуковање наставника у примени иновативних облика наставе и нових технологија допринело би осавремењивању процеса учења и унапређењу квалитета наставе.