Биолошка условљеност родне социјализације - Redžić, Saduša F. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Ауторка поставља питање да ли су разлике у полној социјализацији девојчица и дечака полно условљене, односно на који начин су полно условљене. Штавише, пита се постоје ли разлике у том процесу које су последица особина прирођених мушком и женском бићу: постоје ли, осим друштвених, биолошке детрминанте које би дале различит производ полне социјализације за децу различитог пола? У потрази за одговорима испитује научне чињенице и елементе теорија који би могли да иду у корист овој тези, али и евентуалну друштвену условљеност тих чињеница. Полна социјализација јесте детерминисана полом детета, али не биолошким карактиристикама пола, већ полом као категоријом на којој се изграђује родни/полни идентитет - различитим одношењем друштвеног окружења према датим полним карактеристикама и различитим значењима која им се приписују.