Знање као социјално-економска категорија - Kulić, Radivoje N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Као социјално-економска категорија знање претпоставља анализу из перспективе различитих научних области и дисциплина. Притом се примењују особене методе и поступци, као и терминологија што за последицу има стално продубљивање садржаја и дубине знања. У складу са таквим развојем је и разноврсност у класификацијама знања које у све већој мери изражавају не само његове социјално-психолошке и педагошке, него и економске аспекте и суштину. То, прецизније исказано, значи да у условима свеобухватних техничко-технолошких и цивилизацијских токова и промена, знање није само социјални, него је и економски ресурс који опредељује конкурентност и свеукупни напредак земаља и њихових националних економија.