Повезаност васпитних ставова родитеља и етноцентризма адолесцената - Pavićević, Miljana S.; Petrović, Danijela S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду је разматран допринос који васпитна атмосфера у породици има на развој етноцентризма адолесцената. У истраживању је учествовало 345 испитаника са Косова и Метохије српске националности. За прикупљање података су коришћени следећи инструменти: Скала за процену васпитних ставова родитеља (Коџопељић, 2009) и Скала за процену етноцентризма (Шрам, 2010). Резултати истраживања показују да адолесценти испољавају највиши степен националне хомогенизације, а да је према њиховој проценидоминантан васпитни став њихових родитеља хладно-ограничавајући. Корелационом анализом је утврђена највећа повезаност (р=0. 35) између ограничавајућег васпитања оца и националне супериорности и пристрасности, као и националне искључивости и предрасуда. С друге стране, највећа повезаност (р=0. 37) је утврђена између хладног васпитања мајке и националне хомогенизације, као и између ограничавајућег васпитања мајке и националне искључивости и предрасуда. Такође, корелације средњег интензитета (од р=0. 30 до р=0. 49) постоје између хладног васпитања мајке и националне искључивости и предрасуда (р=0. 30); попустљивог васпитања мајке и националне хомогенизације (р=0. 35); ограничавајућег васпитања мајке и националне супериорности и пристрасности (р=0. 35). Поред тога, регресионом анализом је утврђено да су васпитни ставови мајке значајни предиктори сва четири аспекта етноцентризма, док је васпитни став оца значајан предиктор само једног аспекта етноцентризма и то националне супериорности и пристрасности.