Човек сједињен с богом (Теодосијево Житије Светога Петра Коришког, тумачење) - Kostić, Dragomir J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду се даје поглед на једно од најлепших и најзначајнијих житија у српској средњовековној књижевности. Добро житије, како га именује његов аутор, Житије Светога Петра Коришког обимом је кратак и сажет спис, али изузетно сложен, контемлативан и у исто време занимљив и пун драмских обрта и напетости. То је снажно побожно штиво саткано пре свега на психолошким конфликтима главног јунака, које поучава и инспирише. Истина о делу и истина о Петру Коришком може се открити, међутим, само пажљивим читањем текста. Свако читање и тумачење које се не држи текста сумњиво је и није веродостојно.