О црквенословенизмима у „Речнику српскохрватскога књижевног језика” - Jović, Aleksandra V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду се говори о статусу лексике црквенословенског порекла у Речнику српскохрватскога књижевног језика Матице српске и Матице хрватске (Нови Сад – Загреб, 1967–1976). Готово незнатан удео лексема оквалификованих као црквенословенизми (свега 167, одн. 0,0013%, укључујући основне одреднице и већину деривационих гнезда) у корпусу од 120 000 лексема може се објаснити неколиким разлозима: природом језичке реформе спроведене у XIX веку код Срба, маргинализацијом црквенословенске лексике под утицајем владајуће друштвене идеологије у време настајања и објављивања речника, те недоследношћу у употреби квалификатора. На основу богате православне духовне литературе, углавном преводне, издаване у последњих неколико деценија на српском језику, указује се на известан број црквенословенизама који нису обухваћени наведеним лексиконом, а могли би ући у неки будући српски речник.