Корелати осећаја породичне кохерентности код адолесцената - Minić, Jelena Lj (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду сe испитује повезаност осећаја породичне кохерентности код адолесцената са варијаблама, које су укључене у истраживање као извори здравља (ресурси отпорности), а у складу са основним поставкама салутогеног модела здравља Арона Антоновског. Циљ истраживања је испитати повезаност осећаја породичне кохерентности код адолесцената са: задовољством породицом (општим и глобалним), самопоштовањем, породичним материјалним стањем, образовним нивоом родитеља, успехом у досадашњем школовању, бројем чланова породице и редоследом рођења. Узорак су чинили адолесценти оба пола, узраста од 15 до 24 године (Н=360). У истраживању су коришћени: Упитник основних података, Скала за процену породичне кохерентности, Скала породичне адаптације и Скала самопоштовања. Подаци су обрађени корелационим анализом. Добијени резултати су показли да постоји позитивна корелација осећаја породичне кохерентности код адолесцената (у целини и по компонентама) са општим и глобалним задовољством породицом и самопоштовањем, као и повезаност по компонентама са породичним материјалним стањем и школским, тј. академским успехом.