Вредносна очекивања ученика гимназија при избору факултета - Petrović, Nebojša B.; Čabarkapa, Milanko D.; Kuzmanović, Bora R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
У психолошкој литератури је доста простора посвећено професионалном опредељењу ученика, при чему је углавном испитивана улога школе, вршњака, родитеља, материјалних и социјалних чинилаца, а мање улога особина личности, циљева, очекивања, личних и друштвених вредности. У овом раду пажња је усмерена на преференцију личних и друштвених вредности које смо дефинисали као одређене циљеве који су значајни у контексту избора факултета, а тиме и будућег занимања. Коришћене су две листе циљева - 18 личних и 18 друштвених, које су примењене на узорку од 497 матураната, при чему је узорак чинило 37,4% младића и 62,6% девојака. Испитивање је спроведено на терену, крајем школске 2014/2015.године, у стандардним школским условима. Преференцију и степен важности циљева испитаници су изражавали давањем само једног одговора за сваку личну и друштвену вредност на 5-о степеној скали Ликертовог типа, што је омогућило да се у статистичкој обради података примене методе дескриптивне статистике, корелационе и дискриминативне анализе. Резултати истраживања показују да постоје значајне разлике у преференцији појединих циљева, као и повезаност важности циљева са очекивањима да буду остварени преко избора факултета и будућег занимања. Такође, постоји повезаност између степена жељености бављења преферираним занимањем и степена очекивања да се преко тог занимања циљеви могу остварити. Такође, показано је да постоје значајне разлике у степену прихватања појединих циљева као вредности, при чему се већа важност придаје личним него друштвеним вредностима, што потврђује оправданост полазног става аутора да треба одвојено испитивати личне и друштвене вредности, јер имају различит значај за професионално опредељење младих.