Смисао и значај менаџмента у образовању - Đurić, Igor R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Убрзане друштвено-економске промене које се дешавају у савременом свету намећу потребу за новим и продубљенијим промишљањем смисла и значаја менаџмента у образовању. Сазнање да развој менаџмента као научног подручја на најдиректинији начин одређује будуће правце развоја привредних огранизација, условило је потребу (пре)испитивања могућности његове примене и на подручје образовања. У том смислу нарочито се апострофира значај педагошко-андрагошког аспекта у менаџменту, што је узроковано сазнањем да људи данас представљају најважнији ресурс образовних установа и важан разлог њиховог просперитета. Циљ рада је да укаже на значај ефикасног управљања људским капиталом којим се на најдиректнији начин одређује развој и конкурентна способност образовних установа. Резултати анализа показују да принципи на којима се менаџмент као научна дисциплина заснива постају све прихватљивији и у подручју образовања, што условљава потребу њиховог продубљенијег теоријског и емпиријског проучавања.